De Giro d’Italia: we zijn er klaar voor!

april 21 2022

De Giro d’Italia: we zijn er klaar voor!

De Giro d’Italia: we zijn er klaar voor!

Editie nummer 105 van de Giro d’Italia start op vrijdag 6 mei in Boedapest. In Hongarije zullen de eerste twee etappes van start gaan; de laatste etappe wordt op zondag 29 mei gereden in Verona. De titelhouder is momenteel Egan Bernal, die zijn titel niet kan verdedigen door blessureleed. Zal Nederland dit jaar weer in de prijzen gaan vallen? Taco Van der Hoorn wist afgelopen editie de (enige) Nederlandse etappezege op zijn naam te schrijven. Zit jij – net als wij – helemaal klaar voor de Giro d’Italia 2022? Wij praten je in deze blog eerst even bij over het parcours, de toprijders en een stukje historie.

 

De Giro d’Italia zal in totaal bestaan uit zeven sprintetappes, zes heuveletappes, zes bergetappes en twee tijdritten. Genoeg op het programma dus! Gezien het parcours wordt verwacht dat dit één van de zwaarste Giro’s in jaren zal worden. Op zondag 29 mei is de laatste etappe van deze editie, die wordt afgesloten met een tijdrit van 17,1 km in Verona.

 

Eager Bikes Giro poule: doe je mee?

Heb jij de meeste kennis van de Giro d’Italia en kun jij goed voorspellen wie in de prijzen zullen vallen? Doe dan mee met de Eager Bikes Giro Poule (en maak kans op een GARMIN)! Via de onderstaande link kun je deelnemen en het team opstellen waarvan jij denk dat ze de meeste punten gaan pakken:

Schrijf je hier in voor de Eager Bikes Giro Poule en maak kans op een Garmin

Favorieten eindzege

De volledige deelnemerslijst is nog niet bekend, maar we weten wel wie we in de gaten moeten houden voor de eindzege van 2022. De grootste favorieten hebben geen onuitwisbare indruk achtergelaten in de voorbereiding op de rittenkoers, maar ze zijn zeker nog in de race voor de eindzege:

 

  • Richard Carapaz: in 2019 wist Carapaz te verrassen met de eindzege in de Giro. Dit seizoen bemachtigde de renner van Ineos de tweede plek in het eindklassement van de Ronde van Catalonië.

     

    • Simon Yates: Yates begon het seizoen goed met een etappezege in Parijs-Nice. Verder hebben wij nog niet veel van hem gezien dit jaar. Yates is echter zeer bekend in de Giro en wist al eerder een podiumplek te bemachtigen.

     

    • Mikel Landa: Lande wint vaak nét niet in de grote rondes. In de Tirreno-Adriatico eindigde de renner van Bahrain Victorious op de derde plaats.

     

    • João Almeida: In de Giro van 2020 wist Almeida maar liefst 15 dagen rond te rijden in de roze trui. Voor dit seizoen heeft de renner van UAE twee doelen: De Giro & Vuelta.

     

    • Tom Dumoulin: De Nederlandse hoop (en winnaar van de Giro in 2017) heeft dit seizoen nog geen indruk weten te maken. Toch verwachten wij veel van hem tijdens de Giro!

     

    Rittenkapers

    Aan de start van editie 105 staan natuurlijk ook veel mannen met andere ambities, zoals het winnen van een (of meerdere) etappe(s). Wie kunnen we vooraan verwachten?

     

    • Mathieu Van der Poel: Van der Poel kan (net als in de eerste week van de Tour de France afgelopen jaar) wel eens één van de smaakmakers gaan worden. Er zijn een aantal etappes waarin zeker kansen liggen voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen.

     

    • Caleb Ewan: Ewan, oftewel één van de snelste sprinters van het peloton, wist al meerdere etappes te winnen in verschillende grote rondes van de afgelopen jaren. Het staat bijna vast dat hij in de Giro ook zijn etappe-zege zal meepikken.

     

    • Mark Cavendisch: Cavendisch vond zijn tweede jeugd bij Quick Step afgelopen Tour de France, met wel vier etappezeges. Als de sprinttrein goed draait, kunnen wij Cavendisch zeker noteren als een grote kanshebber!

     

    • Arnaud Démare: Démare is net als Ewan één van de snellere sprinters in het peloton. De renner van FDJ zal zich zeker gaan mengen in de zeven massasprinten die op het programma staan.

     

    • Tom Pidcock: Mag Pidcock zijn etappes gaan uitkiezen? Dat is de grote vraag. Of wordt Tom geplaatst in de ‘’Ineos trein’’? Als hij mag gaan voor dagsuccessen, dan zal Pidcock zeker strijden voor de dagzege.

     

    • Bauke Mollema: De man van Trek Segafredo weet ons regelmatig te verrassen met imposante overwinningen. In een heuveletappe of bergetappe zou het zomaar kunnen dat we de Nederlander ten aanval zien trekken.

     Giro d'italia

    Giro historie

    Tourblad L’Auto organiseerde in 1903 de eerste Tour de France, waar de Italiaanse sportkrant La Gazzetta Dello Sport jaloers op reageerde. In 1909 besloot La Gazetta Dello Sport om in Italië een wielerronde te organiseren, die wij nog steeds kennen als de Giro d’Italia. 127 deelnemers begonnen aan een tocht van 2.448 km naar Milaan en uiteindelijk reden slechts 49 man de Giro uit. Deze eerste editie mocht Luigi Ganna op zijn naam schrijven.

     

    Elke Giro d’Italia bestaat uit 21 etappes met 2 rustdagen inbegrepen. In de Giro mag de leider van het algemeen klassement in de roze trui, oftewel de ‘Maglia rosa’, rijden. Roze is de kleur van La Gazzetta Dello Sport. In 2017 was Tom Dumoulin de eerste Nederlander die de Giro d’Italia op zijn naam wist te schrijven. Hij wist de roze trui op de slotdag te veroveren in Milaan, nadat hij die een paar dagen eerder was kwijtgeraakt. Na de roze trui zijn er nog drie andere truien gekoppeld aan klassementen. De Maglia Ciclamino (de paarse trui) is voor de leider van het puntenklassement en de Maglia Azzurra (de blauwe trui) is voor de beste klimmer. Tenslotte is er nog de Maglia Bianca (de witte trui) voor de best geplaatste jonge renner onder de 25 jaar.

     

    Tags: Fun

    0 reacties

    Laat een reactie achter

    Join Eager

    Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.